V skupini Lunice se veliko pogovarjamo o zdravju in ohranjanju le-tega, o zdravi hrani, o odnosu do hrane… Tradicionalni slovenski zajtrk: črn kruh, maslo, med, mleko in jabolka, vse iz domače pridelave, je zelo dobra in zdrava popotnica pri ohranjanju zdravja, hkrati pa je tradicionalen slovenski zajtrk dogodek, ki povezuje zdravje, kulturo in družabnost. Izvajamo ga že vrsto let. Vsebine, ki jih vzgojiteljice pred tradicionalnim zajtrkom izvajamo, so v povezavi s pridelavo medu, otroke seznanimo s čebelarjem, kako skrbi za čebele, kakšen je namen tega in kaj čebele pomenijo za naše življenje. Otroci že veliko vedo in so zelo dovzetni za tovrstne tematike. Izražajo skrb za ohranjanje okolja, varstvo čebel, navdušenje nad čebelarji, kmetovanjem in vsem, kar je povezano z naravo. Otroci tudi pri ostalih ekoloških vsebinah ugotavljajo, kako pomembno je sodelovanje vsakega posameznika, da bi lahko srečno in zdravo živeli v sožitju in zdravem okolju in so kritični do nespoštljivega vedenja v naravi in uničevanja.

In kako je potekal medeni teden v naši skupini?

Teden smo začeli z vsebino zgodbe Čudežna skleda medu. Ta nam je bila iztočnica za  pogovor o medu, njegovem pridobivanju, zdravilnih učinkih… Nato smo si izdelali panj in nekaj čebelic iz odpadnega materiala.

Naslednji dan smo se naučili deklamacijo o čebelah in nadaljevali z ustvarjanjem. Naredili smo čebelnjake, jim dodali iz tulcev narejene čebelice in pridno reševali delovne liste na tematiko čebel.

V sredo smo si hitro po zajtrku pripravili vitaminski napitek z medom in sadna nabodala – joj, kako je bilo slastno. Nato smo dobili namig, da nas čaka zaklad. Iskati smo morali stekleničke s čarobnim praškom čebel, ki so bile razdeljene po velikem delu igrišča. Ob njih so bili listki z različnimi nalogami, vprašanji, ugankami in nadaljnja navodila. Vse zastavljene naloge smo uspešno rešili, ter prišli do zaklada, ki se je na koncu skrival na terasi naše igralnice – z njim smo se prijetno posladkali.
V četrtek smo najprej izdelali risbe panja s čebelami, nato pa smo si ogledali lutkovno predstavo v izvedbi strokovnih delavk Kam so šle vse čebele.

V petek zjutraj smo si naredili pogrinjke za zajtrk, nato pa smo se ob slavnostno okrašenih mizah posladkali z dobrotami slovenskega tradicionalnega zajtrka. Sledil je še ogled dokumentarnega filma o kranjski čebelici Klari.

Zares pester in bogat teden nam je pustil lepe spomine in številna spoznanja.