Skoči na glavno vsebino

VARNO S SONCEM – Vrtec Vrtiljak

Varno s soncem je vseslovenski preventivni program pod okriljem NIJZ, ki je namenjen predšolskim otrokom, njihovim staršem in strokovnim delavcem. Bistvo projekta je v spoznavanju pomena sonca za življenje ljudi, živali in rastlin ter se seznaniti s koristnimi in škodljivimi učinki sonca,  spoznavanju načinov varnega bivanja na soncu in zaščite pred nevarnimi sončnimi žarki. Namen programa je ozaveščati in opozoriti na pomen pravilne zaščite pred škodljivim delovanjem UV sevanja in vzgojiti otroke k pravilnemu samozaščitnemu ravnanju.

Globalni cilj programa:

V Letnem delovnem načrtu vrtca sledimo globalnemu cilju: spoznavanje zdravega in varnega načina življenja, v okviru katerega uresničujemo podcilje, ki so povezani z drugimi projekti.

Operativni cilji:

–           Spoznavanje varnega bivanja na soncu, ter oblikovanje predstav o pomenu in

vplivu sonca na življenje ljudi, rastlin, živali oz. na naravo.

–           Sproščeno izvajanje naravnih oblik gibanja na soncu ob uporabi zaščite,

oblačila, pokrivala, kemični pripravki.

–           Otrok se seznanja s pravljicami, zgodbicami, pesmicami, ter drugo otroško

literaturo na temo sonce, varno s soncem.

–           Otrok se nauči sam poiskati senco v naravi.

–         Ozaveščati in opozoriti na pomen pravilne zaščite pred škodljivim delovanjem

UV sevanja.

–          Ozaveščati otroke k pravilnemu samozaščitnemu ravnanju.

–           Otrok odkriva in spoznava vremenske pogoje in pojave.

 

Otroci spoznavajo vplive izpostavljanja soncu, sončnemu sevanju, dejavnike tveganja in vplive na zdravje ter se naučijo pravilnega samozaščitnega ravnanja.

V ta namen v vrtcu prilagodimo ritem dejavnosti. Izpostavljanje soncu in izvajanje aktivnosti omejimo v času najmočnejšega UV sevanja na prostem tako, da se umaknemo v senco, ustvarimo senco, se zaščitimo s primernimi oblačili, pokrivali, kot dodatno zaščito uporabimo kemične varovalne pripravke, pijemo dovolj tekočine.

Projekt  Varno s soncem smo povezali s projekti Zdravje v vrtcu in Eko šola kot način življenja. V korona času, ko še posebej spodbujamo zadrževanje izven zaprtih prostorov, v naravi, je izvajanje ukrepov za zaščito pred prekomerno izpostavljenostjo sončnemu UV sevanju, zelo pomembno.

Jasna Klaneček

koordinatorka projekta

(Obiskano 30 krat, 1 obiskov danes)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost