Skoči na glavno vsebino

Zdravje v vrtcu za vrtec Ciciban 2023/ 2024

PROJEKT ZDRAVJE V VRTCU – Enota vrtca Ciciban (Kidričeva c. 55), OŠ Miklavž na Dravskem polju

 

V šolskem letu 2023/2024 smo ponovno sodelovali v projektu Zdravje v vrtcu, katerega rdeča nit je: »BESEDE IMAJO MOČ«. Le-ta nas je spodbudila k razmišljanju in pogovoru o primerni in spoštljivi komunikaciji, kaj sploh to pomeni, kako se primerno vedemo do soljudi, prijateljev, kaj nam pri igri s prijatelji ni všeč, česa se veselimo in kaj imamo pri igri s prijatelji radi. Prav tako smo se pogovarjali kaj lahko storimo, da bomo zdravi, da bomo živeli zdravo, da bomo poskrbeli zase in posledično tudi za svoje zdravje. Ogromno časa smo namenili prav spoštljivim, prijetnim pogovorom, v katerih so vsi udeleženci slišani in poslušani. Čas pa smo namenili tudi prijazni igri do vseh ter igri, v katero so vključeni prav vsi otroci.

V rdečo nit pa smo se poglobile tudi vzgojiteljice same in prišle do zaključka, da si vsi želimo predvsem kulturne, spoštljive in odkrite komunikacije. Zelo pomembno pa je predvsem zavedanje, kako lahko nepremišljeno izrečene besede bolijo, prijazne in predvsem spoštljive pa tudi pobožajo našo »dušo«.

 

               

Ob ponujenih dejavnostih so bili otroci sproščeni, dobro razpoloženi, igrivi in polni zanimivih idej, še bolj pa se je to pokazalo v dejavnostih, ki so se izvajale neposredno v naravi, v gozdu, na travniku, na sprehodu.  Takrat so otroci zaživeli in zasijali v vsej svoji otroški lepoti in igrivosti.

            

                

Strokovne delavke se zavedamo, da je zelo pomembno, da že pri najmlajših otrocih privzgajamo in spodbujamo pozitiven odnos tako do sebe, kot do narave ter soljudi, saj se tako uspešneje razvijejo v odgovorne odrasle s pozitivno samopodobo.

V okviru projekta smo veliko časa namenili gibanju na svežem zraku in s tem zdravemu načinu življenja, zdravi prehrani in ohranjanju svojega telesa v dobri kondiciji ter tako pripravljenega na različne izzive.

Otroke smo tekom šolskega leta spodbujale k uživanju sveže in raznovrstne hrane, pitju vode in nesladkanega čaja, spoznavanju »novih« okusov, skratka skrbi za zdrav življenjski slog.

 

    

Pripravile in ponudile smo jim zanimive aktivnosti, s katerimi smo jim približale pomen zdravega okolja v katerem bivamo, pomen zdravega načina življenja, tudi kvalitetnega spanja in pomen ohranjanja našega zdravja, saj bomo le tako lahko zajemali življenje s polno žlico. 

 

V projektu so sodelovale vse skupine otrok, tako I. starostnega, kot  II. starostnega obdobja. Sodelujoče skupine v tem projektu so:

  • Skupina ŽELVICE – heterogeni oddelek I. starostnega obdobja (izvajalki projekta v oddelku: Urška Ozim in Anita Kocjan)
  • Skupina MAVRICE – homogeni oddelek I. starostnega obdobja (izvajalki projekta v oddelku: Urška Lah in Klara špindler)
  • Skupina SONČKI – heterogeni oddelek I. starostnega obdobja (izvajalki projekta v oddelku: Bojana Vauhnik in Valentina Žvegler)
  • Skupina ROŽICE – heterogeni oddelek II. starostnega obdobja (izvajalki projekta v oddelku: Vesna Kos in Mateja Nipič)
  • Skupina MEHURČKI – homogeni oddelek II. starostnega obdobja (izvajalki projekta v oddelku: Ksenija Rodeš in Barbara Pipenbaher)
  • Skupina ZVEZDICE –homogeni oddelek II. starostnega obdobja (izvajalki projekta v oddelku: Petra Grabrovec in Kristina Sagadin)
  •  

Projekt smo (in ga še bomo) izvajali celotno šolsko leto to je od september 2023, do avgust 2024.

 

Zapisala koordinatorica vrtca Ciciban: Urška Lah

 

(Obiskano 9 krat, 1 obiskov danes)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost