V vrtcu Vrtiljak smo v ponedeljek 24.4.2023 obeležili Svetovni dan knjige.

Po svetu in v Sloveniji 23. april praznujejo svetovni dan knjige in avtorskih pravic. Svetovni dan knjige je razglasil Unesco leta 1995. Dan je posvečen promociji branja, hkrati pa je želja spodbuditi ljudi, še posebej mlade, da odkrijejo užitke branja in pridobijo spoštovanje do avtorskih del.

Otroci v vrtcu skozi vso leto skupaj z vzgojiteljicami ob pravljičnih urah prebirajo najrazličnejšo literaturo, obiščejo knjižnico in sodelujejo v projektu PALČEK BRALČEK, ki deluje pod okriljem Prežihove bralne značke in imajo na voljo stalne knjižne kotičke.

Predbralno obdobje ima v otrokovem življenju velik pomen. To je obdobje, ko je otrokov psihični in socialni razvoj izredno močan in razgiban.

Vsaka stran knjige, ki jo odrasli prebiramo skupaj z otroki, požene korenine v naših srcih in pomaga stkati močne in dolgotrajne vezi.

 

V skupini Sovice so na ta dan prebrali knjigo Z vlakom naokrog pisateljice Anne Claybourne in kasneje oblikovali iz plastelina po pravljici.

V skupini Palčki so prisluhnili knjigi avtorice Julie Donaldson z naslovom Zgodbe iz želodjega gozda, otroci so ob poslušanju zelo uživali, saj se jim je bila zgodba v rimah zelo všeč.

 

V skupini Mehurčki so prebrali knjigo Kakšne barve je pomlad, avtorice Mojce Nose, tematiko so združili z letnim časom in spremembami v naravi v povezavi s čutili.

 

V skupini Kapljice so ob dnevu knjige brali in listali knjigo Astrid Lindgren Pika Nogavička: Piko obiščeta tatova, v skupini se s številnimi dejavnostmi trudijo razvijati pozitiven odnos do branja, pripovedništva in jezika nasploh ter otrokom približati knjigo, kot nekaj, kar nas lahko povezuje, združuje, pomirja in navdihuje.

V skupini Baloni so prebrali eko zgodbo Fižolina, avtorice Tatjane Kokalj. V jutranjem krogu so se pogovorili o Svetovnem dnevu knjig, o tem, kako ravnamo s knjigami, kje si jih lahko izposodimo/kupimo, spoznavali so razliko med knjižnico in knjigarno, … Ob ogledu slikanice so obnovili njeno vsebino. Nato so si skupaj uredili knjižni kotiček in si pri mizah ogledali različne knjige.

V skupini Vetrnice smo prebrali knjigo z naslovom Otroka, ki sta rada imela knjige, avtorja Petra Carnasa. Zgodba je bila otrokom zelo zanimiva, zato smo jo prebrali večkrat. Otroci so zgodbo ob ilustracijah obnovili. Zgodba ima pozitivno sporočilo. Otroci so prebirali knjige v stalnem knjižnem kotičku, se igrali igro vlog knjižnico in se ustvarjalno likovno izražali.

 

Veselimo se novih knjig, pravljic, zgodb, deklamacij,… saj nam je v deželi branja res lepo.

(Visited 29 times, 1 visits today)