Skoči na glavno vsebino

ROŽICE OHRANJAJO BIOTSKO PESTROST

To šolsko leto smo se osredotočili  na raziskovanje vrtčevskega igrišča, ki ponuja pestro biotsko raznovrstnost. Skozi različne dejavnosti smo spoznavali male živali in njihov bivalni prostor. 

Naš vrtec se nahaja v manjšem kraju v objemu narave. Vrtčevsko igrišče nam nudi veliko prostora za raziskovanje: zajema travnate površine, ki se nadaljujejo v manjši hrib, del igrišča pa je poraščen z drevesi. 

V skupini otrok starih od 3 do 6 let vsak dan izkoristimo za bivanje na igrišču. Skozi letne čase ga raziskujemo, opazujemo in se na njem brezskrbno igramo.  Med bivanjem na igrišču smo opazili različne manjše živali in žuželke, ki so otroke zelo pritegnile.  Zato smo raziskovanje omejili na le nekaj živali, ki smo jih vsakodnevno srečevali na našem igrišču.  Izbrali smo naslednje živali: mravljo, pajka, deževnika in čebelo. Ogledali smo si fotografije živali in jih poimenovali. S fotografijami smo se odpravili na igrišče in iskali živali. To dejavnost smo ponovili večkrat, saj vsak dan nismo našli vseh živalic. Razdelili smo se tudi na dve skupini: en del je okoli vrtne ute iskal pajke, drugi del skupine pa na igrišču ob peskovniku mravlje. Nato smo primerjali, kako uspešni smo bili. Otroke smo usmerjali v tisti del igrišča, kjer se določene živali zadržujejo. Živali, ki smo jih srečali na igrišču, smo v popoldanskem krogu označili v tabeli.

Za opazovanje živalic smo uporabili steklen kozarec, v katerega smo jih ujeli, si jih ogledali in jih nato vrnili v njihovo naravno okolje.  Na igrišču smo iskali pajkove mreže in pogledali, kaj se je ujelo v njih. Čebele smo s primerne razdalje opazovali, kako so letale s cveta na cvet.

Otrok potrebuje stik z naravo. Narava otroke notranje pomirja, spodbuja k raziskovanju in jih uči. Odrasli smo tisti, ki s svojim ravnanjem vodimo otroke, saj se le-ti največ naučijo z opazovanjem in posnemanjem nas.

Otroci so preko dejavnosti razvili pozitiven odnos do malih živali in žuželk. Dejavnosti so jim bile zanimive in so jih pritegnile. Postali so pozornejši pri odkrivanju okolja, ki jih obdaja.

(Obiskano 7 krat, 1 obiskov danes)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost