Teden slovenske hrane pri Raziskovalcih
Tretji teden v novembru praznujemo teden slovenske hrane. Poglavitni namen je spodbuditi uživanje domače, lokalno pridelane hrane, promovirati slovenske tradicionalne jedi ter spodbujati zdrav način prehranjevanja. V ta namen smo v vrtcu in v skupini izvajali številne aktivnosti. Spoznavali smo pomen zdrave prehrane za naše življenje, iskali odgovore na vprašanje kaj pomeni lokalno pridelana hrana, izvedeli zakaj so za nas bolj zdrava jabolka, ki rastejo v sadovnjaku v bližnji okolici, kot tista, ki jih z ladjami in tovornjaki pripeljejo iz drugih, oddaljenih držav… Raziskovali smo slovenske recepte in ker smo vsi sladkosnedi, smo spekli medenjake, ki so dišali po vsem vrtcu in si jih privoščili za malico. Ogledali smo si izobraževalno oddajo, v kateri nam je ribič Pepe predstavil pomen tradicionalnega slovenskega zajtrka in lokalno pridelane hrane. Obiskal nas je tudi čebelar, ki je predstavil panj in pripomočke, ki jih uporablja pri čebelarjenju. Spregovorili smo o pomenu čebel za naravo in ljudi. Barvali smo tudi panjske končnice ter v preddverju vrtca sestavili čebelnjak. Vrhunec tedna je bil v petek, ko smo imeli tradicionalni slovenski zajtrk. Mize so se šibile pod dobrotami, kot so: domač kruh, maslo, med, mleko in jabolka. Upamo, da bo takšen zajtrk čimvečkrat na naših mizah, ne le v vrtcu, temveč tudi doma.
Vzgojiteljici Jasna in Neja