Skoči na glavno vsebino

Medeni teden in tradicionalni Slovenski zajtrk pri Mehurčkih v Cicibanu

V Sloveniji smo letos že trinajstič tretji petek v mesecu novembru obeležili Dan slovenske hrane, ki ga šole in vrtci tradicionalno obeležimo s slovenskim zajtrkom. Slogan letošnjega Tradicionalnega slovenskega zajtrka se je glasil: »Kruh za zajtrk – super dan!«., katerega pobudnik je Čebelarska zveza Slovenije, ki je dobrodelno izobraževalno akcijo namenila predvsem izobraževanju in osveščanju otrok o pomenu čebel in čebeljih pridelkov ter podučenju širše javnosti o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad, o pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil slovenskega izvora, pomenu kmetijske dejavnosti in čebelarstva za pridelavo, okolje, gospodarske dejavnosti in za širše okolje, o pravilnem ravnanju z odpadki, ki nastajajo pri vsakodnevnih dejavnostih ter racionalnem ravnanju z embalažo. Pomembno je tudi splošno osveščanje o pomenu zdravega načina življenja, gibanja in počitka, saj so prehrana, telesna dejavnost, skrb za higieno in dovolj spanja dejavniki, ki vplivajo na ohranitev notranjega ravnotežja in zdravja. Prav spanje pa je v času otroštva izjemnega pomena tudi zaradi razvoja možganov in vseh ostalih organskih sistemov, saj se umirjen otrok lažje posveti konkretnim dejavnostim, socialni stiki pa so mirnejši. Otroci potrebujejo dovolj spanja, da se spočijejo, krepijo odpornosti in s tem ohranjajo zdravje.

V vrtcu otroke učimo, o pomenu  zajtrka, navadi, katero je potrebno priučiti in privzgojiti. V skupinah se veliko pogovarjamo o zdravi, doma pridelani hrani, ki ima boljši okus in tudi bolje diši. Posredno je cilj projekta povezati kmetije, šole in vrtce, da bi vzpostavili kratke verige, kar pomeni čim krajša pot hrane od njive do mize, brez dolgih transportnih poti. S tem varujemo okolje, hrana ima več vitaminov in mineralov, predvsem pa je boljšega okusa.

V skupini »Mehurčki« smo ves teden pred Tradicionalnim Slovenskim zajtrkom namenili raznolikim dejavnostim, povezanim s sloganom. Teden smo začeli z zgodbico o čebelici Eli, ki smo jo tudi likovno podoživljali, z izdelki pa smo popestrili stene v igralnici. Naslednji dan smo se odpravili na ogled čebelnjaka in od čebelarja, g. Klasinca pridobili prav vse pomembne informacije o življenju čebel, postopku pridelave medu ter tudi o opremi in pripomočkih, ki jih potrebuje pri tem opravilu. Ob koncu pa nas je razveselil še s sladkim presenečenjem – slastnim cvetličnim medom. Polni novih informacij smo se odpravili v vrtec in že težko pričakovali naslednji dan, ko smo se zavrteli ob glasbi in se naučili novi ples. Tudi ta dan je prehitro minil, otroci pa so nestrpno pričakovali četrtek, saj smo jim vzgojiteljice zaupale, da bomo spekli kruh. Pripravili smo testo, ga pustili vzhajati, nato pa si je vsak oblikoval svojo žemljico. In že smo pekač odnesli v kuhinjo v pečico. Potrebno je bilo samo še počakati, da so se spekle, nato pa smo jih z veseljem pojedli. Teden se je bližal h koncu in v petek, 17.11.2023 smo obeležili dan Slovenske hrane, ko smo otrokom postregli vsem dobro poznana, tradicionalna živila: kruh, maslo, med, mleko in jabolko. Vsa živila so bila pridelana in kupljena od bližnjih oziroma lokalnih ponudnikov. Ta dan pa smo dobili tudi obisk. Obiskala nas je podžupanja Občine Miklavž na Dravskem polju, ga. Dragica Centrih, ter se udeležila Tradicionalnega Slovenskega zajtrka. Otroci so jo prijazno sprejeli medse in povabili k skupnemu zajtrku. Ga.Centrih pa je »poklepetala« prav z vsakim otrokom. Ob koncu zajtrka smo ji zapeli še nekaj pesmi in zaplesali ples, ter se ji za obisk zahvalili z majhno pozornostjo – otroško risbico. Navdušena nad otroki in jutrom, ki ga je preživela pri nas, se nam je zahvalila za skupni zajtrk in prijazen sprejem ter povedala, da jo bo risbica vedno spominjala na dan v vrtcu ter, da nas z veseljem še kdaj obišče.

Utrinke medenega tedna in tradicionalnega zajtrka pa si lahko ogledate v fotogaleriji naše skupine.

(Obiskano 23 krat, 1 obiskov danes)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost