Skoči na glavno vsebino

PEKA JABOLČNE PITE

PRIPRAVA IN PEKA JABOLČNE PITE

Primerno je, da otroke že od malih nog navajamo na gospodinjska opravila. Otroci nam naj pomagajo pri pospravljanju, vrtnarjenju, čiščenju in seveda tudi kuhanju. Ne le, da bo to dobra popotnica za celo življenje, ampak je lahko skupno ustvarjanje v kuhinji zelo zabavno. Tako za nas, kot za otroke. Posebej všeč jim bo vsekakor peka različnih peciv, ker bodo na koncu to kar bodo pripravili, lahko tudi pojedli.
Z otroki skupine Metulji sodelujemo v projektu Z igro do prvih turističnih korakov. Letošnja osrednja tema je Okusni zakladi, rdeča nit pa Lokalni kulinarični spominki s trajnostnim pridihom. V mesecu novembru smo se zato v okviru tega projekta odločili, da pripravimo pecivo, ki ga dobro poznamo tako mi, kot naše mamice, babice, torej tudi naši bližnji in daljni predniki.
Najprej smo se o različnih pecivih, piškotih pogovarjali, si ogledali slike, se odločali kaj bi bilo primerno, kaj bi želeli tudi jesti, ko bo pečeno. Po viharju idej smo se odločili za jabolčno pito. Poiskali smo najprimernejši recept, se o njem pogovorili ter o naši nameri obvestili kuharice. Prosili smo jih za sestavine, ki jih bomo potrebovali in za peko pite, ko jo bomo pripravili. Kuharice so nam seveda nesebično ponudile pomoč.
Končno je napočil naš veliki dan, ki so ga otroci že nestrpno čakali. Že zjutraj smo se začeli pripravljati na osrednjo dejavnost. Takrat smo si izdelali kuharske kape ter pripravili predpasnike in mize, na katerih bomo pripravljali pecivo. Kuharice so nam pripravile vse sestavine, ki smo jih potrebovali, pekač in vse ostale pripomočke, ki so bili nepogrešljivi pri pripravi. Z akcijo smo začeli takoj po zajtrku, delo pa smo si razdelili tako, da je vsak otrok, opremljen s kuharsko kapo in predpasnikom, sodeloval pri eni od faz priprave peciva. Preizkusili so se v združevanju sestavin, gnetenju testa, ribanju jabolk, valjanju, izdelovanju svaljkov, ki smo jih razporedili po nadevu…Končni izdelek je izgledal čudovito in nanj smo bili upravičeno ponosni. Odnesli smo ga v kuhinjo, kjer so nam prijazne kuharice jabolčno pito spekle. Uh, kako je bila dobra in kako je teknila za sladico po kosilu…in bila je čisto naša.

Utrinke tega dogodka si lahko ogledate v fotogaleriji skupine Metulji.

Vzgojiteljici Daniela in Mia

(Obiskano 34 krat, 1 obiskov danes)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost